Bokcirkeln blai-blai

söndag 11 december 2016

December 2016: The forty rules of love, av Elif Shafak

Vi träffades den 15 januari hemma hos Nadia pratade bok och röstade igenom årslistan.
The forty rules of love utspelar sig i nutid (mestadels USA, 2008) och på 1200-talet (Mellanöstern, nuvarande Turkiet, Syrien och Irak). Vi får följa hemmafrun Ellas möte med författaren Aziz och dennes bok "Sweet blasphemy" om sufi-poeten Rumis möte med den vandrande dervishen Shams ad-in Tabrizi.

Det rådde lite delade meningar kring The forty rules of love. Framförallt riktades kritik mot den del av boken som utspelar sig i nutid. Att beskrivningen av Ellas liv som hemmafru kändes lite som en karikatyr. Mer uppskattning fick boken för beskrivningen av Shams och människorna runt honom. Kanske boken hade mått bättre utan ramberättelsen. Kanske kunde Torbjörn Säfve gjort en biografi om Shams?
Hanna beskrev det lite som att boken skrivits för att funka bra som bokcirkelbok hos Oprah... och skulle det ske vore det på många vis bra. Dagens USA skulle nog må bra av att fler kände till sufismen och bredden i Islam. Att det finns många sätt att tolka Koranen och att det alltid funnits en spännvidd från de mest hårdföra, moraliserande ortodoxa till de mer filosofiska och livsbejakande, mystiska sufisterna.
Överlag fullt godkänd bok tyckte BlaiBlai.

/Anders

Till mötet läste vi:
The forty rules of love, av Elif Shafak
Nadia valde böcker på temat: "väldigt bra författare som borde få Nobelpriset i litteratur, dessutom kvinnor"
Bortröstade böcker var:
Lila hibiskus, av Chimamanda Ngozi Adichie
Smaken, av Muriel Barbery

Inga kommentarer: