Bokcirkeln blai-blai

söndag 31 maj 2015

Juni/Juli 2015: Serenad av Zülfü Livaneli

Vi samlades söndagen den 30 augusti i Tommis stuga. Efter att ha fajtats en del med köttälskande getingar... (se bilder längst ner i inlägget) gav vi oss i kast med att diskutera boken.
Kort sammanfattning av diskussion:
ALLA: Väldigt intressant historia om skeppet Struma. Ingen hade tidigare hört talas om den (läs mer på Wikipedia).
ALLA: Inte så jättebra skriven.
VISSA: Katastrofdåligt skriven...

Kanhända beror detta till viss del på översättningen, eller kan det vara så att Zülfü Livaneli efter att ha fastslagit att boken är skriven av huvudpersonen Maya Duran på planet mellan Frankfurt och Boston, verkligen gått in för att skriva som en person som för första gången i sitt liv skriver skönlitterärt? Det skulle ju kunna förklara varför Maya Duran redogör för varenda gång hon går och duschar...

Men nä, den teorin håller nog inte. Och så himla illa skriven är den inte, men det är synd på en sådan bra story. Och då pratar vi grundstoryn. Utanpåverket har ganska låg trovärdighet. Och då menar vi inte att den 460 sidor långa boken ska vara skriven på en åtta timmar lång flight... utan saker som att alla världens underrättelsetjänster skulle vara så intresserade av att en gammal man återvänder till Turkiet efter en många herrens år, oroliga för att han ska avslöja något som de redan verkar känna till... (och som finns på Wikipedia...).

Nä, nu slutar jag raljera. Summa summarum gav denna bok en hel del tidigare okänd historiekunskap och Blai-blais summerade betyg är 3 av 5 halvmånar.

/Anders

Till mötet ska vi ha läst
Serenad, av Zülfü Livaneli

Kajsa valde bokkandidater med temat "Kärlek och politik i orienten". Bortvalda böcker var:
Theodora - Actress, Empress, Whore, av Stella Duffy
The madmen of Benghazi, av Gerard de Villiers

GETINGMÖTET:

Inga kommentarer: