Bokcirkeln blai-blai

söndag 9 februari 2014

Mars 2014: How To Get Filthy Rich in the Rising Asia, av Mohsin Hamid


Värd för dagens möte var Dag som med hjälp av några trix i köket (väldoftande linscurry) gav vårt möte på Ivar Vidfamnes gata lite extra asiatisk touch. Ett möte där alla som läst boken (vabruari hade skördat ett läsoffer) var begeistrade över Mohsin Hamids bok. Framförallt är det två saker som imponerar:
1. Strukturen. Upplägget med att berätta en livshistoria som en How-to-bok är genial och väl genomförd. Och lockar på ett märkligt vis in läsaren i handlingen. Det är du som är huvudpersonen. Det är du som är den fattiga pojken som växer upp i den lilla fattiga byn på landet för att sedan flytta in till stan och med hjälp av list, skicklighet och tur göra karriär.
2. Språket: Språket är långt ifrån enkelt. Och även de som är vana att läsa engelska kan behöva slå upp ett och annat ord. Men samtidigt är det fantastiskt. Meningarna är laddade med innehåll och mellan raderna bjuds det på en hel del extrainformation. Det är väldigt akademiskt, torrt brittiskt, men ändå kanske inte...
Dag hade läst den svenska översättningen och läste upp ett par partier som vi jämförde mot engelskan. Och faktiskt verkar översättningen hålla.


Mer än så skriver jag nog inte nu. Känns dumt att avslöja för mycket av handlingen. Läs! Och får lite bra tips på hur du blir snuskigt rik i Asien ;-)

/Anders

Till mötet läste vi: How To Get Filthy Rich in the Rising Asia, av Mohsin Hamid
Temat för månadens bok var Bibliotekarie Rekommenderar, dvs. litteratur som rekommenderats för Frida av andra bibliotekarier (Frida valde alltså bokkandidaterna).
Bortvalda böcker var:
Karolina Ramqvists "Alltings Början" och
Richard Fords "Kanada"-


Inga kommentarer: