Bokcirkeln blai-blai

söndag 24 januari 2010

Februari 2010: Väninnan: rapport från Rosenbad, av Eva Franchell


Tappra hjältar (Dag, Daniel, Kajsa, Åsa och Anders) trotsade SL-kaos och gav sig av i bitande minusgrader till Lottas nya lya i Bandhagen. Där möttes förespråkare och motståndare till boken Väninnan i vänskaplig dust som på något vis slutade i någon form av samsyn. Visst är flugan-på-väggen-greppet effektivt, men också knepigt, eftersom Eva Franchell många gånger faktiskt inte var en fluga på väggen. Det sänker trovärdighet. Andra var besvikna över att det som hela tiden beskrivs är den professionella relationen, man lär sig inte mycket om människan Anna Lindh. Men, å andra sidan finns det en poäng med det. Eva Franchell verkar göra en dygd av att visa hur proffsig Anna var och att bilden av den leende utrikesminstern som hela tiden gick runt och tänkte på sina barn var falsk. Anna Lindh var ett fullblodsproffs.
Samtliga närvarande var överens om att boken har driv och dessutom bjuder den faktiskt på en schysst repetitionskurs av de senaste 15 åren av estoniakatastrofer, hallandsåsar, tsunamis, tobleroneaffärer, EMU-val, Kosovokonflikter...
Läser man den Lasermannen följt av den här har man nästan täckt in två decennier av nutidshistoria.

/Anders

Vi läste:
Väninnan: rapport från Rosenbad av Eva Franchell

Anders valde bokkandidater. Temat: Började som ett urval av hyfsat aktuella kvinnliga författare, men blev av någon underlig anledning böcker med lätt deprimerande underton.

Bortvalda kandidater:
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, Av Ann Heberlein
Flickvännen av Karolina Ramqvist

Inga kommentarer: