Bokcirkeln blai-blai

söndag 1 april 2007

April 2007 - Alla vilda av Birgitta Stenberg

Birgitta Stenbergs bok "Alla vilda" har beskrivits som en pikareskroman, och kollar du upp det ordet på wikipedia så stämmer det ganska bra. En lång radda smålustiga anekdoter från Birgitta Stenbergs vilda leverne bland frigjorda konstnärer och författare på 50-talets Mallorca. En del av de samlade blai-blaiarna störde sig på Stenbergs slarviga stil, med andra (bl.a. Dag och undertecknad) uppskattade det enkla, snabba rakt-upp-och-ner-berättandet. Frida var grymt besviken eftersom hon älskade den självbiografiska boken Kärlek i Europa. Det här kändes som mer av samma vara, fast slarvigare. Tobias menade att han under sin läsning av boken misstänkt det som Frida beskriver, även om han själv inte läst något av författaren.

Förutom stilen diskuterades givetvis innehållet och hur Stenberg beskriver allt med samma saklighet utan att egentligen analysera någonting. Ibland känns det lite som effektsökeri när hon lite lätt blasé kastar ur sig beskrivningar av sexklubbar, brännjärnsmärkning av pojkbakar och hur hon har sex med en holländsk butchflata framför en bardisk medan flickvännen oroligt ropar hennes namn utan för den nedfällda plåtjalusin.
Underhållande är hur som helst boken och visst kittlar det en smula att kastas in i en dekadant subkultur för ett halvt sekel sedan.
Slutet av boken är också intressant. Där kastas vi plötsligt in i nutid då Stenberg flyger runt i världen och besöker personerna som beskrivs i boken. Hennes gamla flickvän Louise, superkarismatiske Chuck (som berättar om eldgaffeln) och den danske konstnärinnan Mette. Är detta slut bra eller dåligt? Blai-blaiarna är lite oense, men de flesta tyckte detta grepp lyfte boken.

Det var allt från mig. Någon annan som har något att tillägga?
/Anders

Har inte hunnit läsa boken än. Men ett litet senkommet p.s. till Blaiblai-mötet i juni 2003 med anledning av att ny webbplats idag lanseras: Reality sandwich -- EVOLVING CONSCIOUSNESS, BITE BY BITE.
/K

Boktemat (Åsas val): kvinnlig bekännelselitteratur. Omröstningen blev jämn, vann gjorde Alla Vilda av Birgitta Stenberg, på andra plats kom Kvinnohuset av Marilyn French, på tredje Rädd att flyga av Erica Jong.
Nästa möte blir hemma hos Tobias den 6 maj.

Inga kommentarer: