Bokcirkeln blai-blai

fredag 5 januari 2007

December 2006 - Belsassars dotter av Barbara Nadel

Hmm, det här kändes lite som en turkisk variant av En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong, som vi läste i våras. Fast här känns upplägget betydligt mer konstruerat. Brittiska Barbara Nadel har kokat en mustig soppa bestående av en skopa orientalism, en knippe turistbroschyr (en platsförteckning ingår) och en härligt komplex kriminalkommissarie. I denna bok har hon dessutom hämtat intrigen från klassisk revolutionsmytologi (ni vet historien om Tsarens dotter som överlevde arkebuseringen), kombinerat med en släng judehat och ett erotiskt vilddjur, samt en stackars engelskalärare (som vi alla kände mycket sympati för).
Tillbaka till kriminalkommissarien. Çetin Ikmen heter han och har en pappa som är historiker, en fru som är löjligt förstående och föder en massa barn, samt har ett väldigt starkt kärleksförhållande till sin konjak. Ja han dricker konjak lika ofta som storstadstjejer pimplar smaksatt mineralvatten.
Blai-blai-medlemmarna tyckte överlag att bokens upplägg var ganska underhållande. Porträttet av engelskaläraren Robert Cornelius diskuterades en del och vi kom nog fram till att det var trovärdigt. Men Natalia var lite väl skruvad, och slutet gav en obehaglig känsla av cliffhanger. Det kändes nästan som att boken var ofärdig. Transvestitkusinen från landet som spådde händer störde också helhetsbilden. Att Ikmen förutom att vara alkis, intellektuell, anti-auktoritär och auktoritär, skulle behöva vara gravt vidskeplig kändes lite mycket.

/Anders

Föreslagen av Kajsa, tema: Kvinnliga författare. Nedröstade böcker: Askungens syster av Joanna Rubin Dranger och Foreign Babes in Beijing av Rachel DeWoskin.

Inga kommentarer: