Bokcirkeln blai-blai

söndag 14 september 2008

September 2008: Spook Country, av William Gibson

Mötet ägde rum hos Daniel i Skarpnäck där vi kunde konstatera att cirka hälften läst klart boken. Den hälft som inte läst klart den tyckte den var svårforcerad och inte grep tag i läsaren tillräckligt för att det skulle vara värt besväret. De som läst boken kunde återberätta en minst snagt snårig historia med tre spår, som hade en del likheter med William Gibsons tidigare bok Pattern recognition. William Gibson tycks vara en trogen prenumerant av tidningen Wired och har snappat upp att det här med positionering verkligen är på tapeten just nu. Huvudpersonen Hollis får veta vad Locative art är, och kastas in i den mystiska jakten på en än mer mystisk container som spåras med en kombo av gps- och wifi-signaler. Gibson älskar att fylla sin text med varumärken och begrepp som kanske inte direkt tillhör allmänbildningen, men som ska ge känslan av att det här är on-the-edge-litteratur. Vad sägs till exempel om denna lilla ordlista (här med länkar till Wikipedia och andra källor på nätet för förklaringar):

Om boken var bra? När vi skulle betygsätta boken blev det generalla betyget 3 av 5. Inte så tokig, men kanske inget man rekommenderar den oinvigde.
/Anders Vi läste: Spook Country av William Gibson Det blir andra gången i Blai-blais historia vi läser Gibson (se förra gången). Åsa valde kandidater. Bortröstade blev: The Question of Bruno, av Aleksander Hemon, och This book will save your life, av A.M. Homes.

Inga kommentarer: